Bilgisayar kodları, aslen bir bilgisayar programı ya da robotun okumasına ve yürütmesine olanak sağlayan yazılı talimatlardır. Robotlar aracılığıyla tamamlanması planlanan görevi belirlemek, bunun gerçekleşmesi için gereken kodu tasarlamak gerekir. Bunun sonrasında bu kodlar, sonucu görmek adına robota gönderilir. Robotik kodlama işlemi, kişilerin robotun hareketleri başlangıçta amaçlandığı gibi geliştirilinceye ve görev tamamlanana kadar, deneme yanılma yöntemiyle düşünmelerini görmelerini olanaklı kılar.

Robotik Kodlama
Kişiler kod yazarken, ilgili robotun hangi hareketleri uygulaması gerektiğini belirtmek için hem yaratıcı hem de eleştirel düşünmeliler. Bunun yanı sıra kodun doğru olduğundan kesinlikle emin olmaları gerekiyor. Kodun bir parçasının daha sık ve düzgün çalışmaması için spesifik ve kesin olması gerekiyor. Kod parçaları ilk yazıldıkları anda mükemmel değildirler. Bir kodun hatalı olması durumunda, robot hareket etmez.
Robotik Kodlama Kullandığımız Gündelik İşler
Günümüzde kodlamayı nasıl kullandığımıza bakacak olursak, her yerde olduğunu görebiliriz. Günlük olarak birçok elektronik alet kullanıyoruz. Bu elektronik aletlerle birlikte robotik kodlama, hayatımızın önemli bir parçası haline geliyor. Araç, mikrodalga, banka ve TV kartları, telefonlarımızı her kullandığımızda kodlamaya yönelik becerilerimizi kullanıyoruz.
Robotik kodlama, birlikte çalışıyor olduğumuz robotun türüyle bağlantılı olarak makine mühendisliği, dönüşümler, görsel tasarım, desen, cebir yapabilmemizin yollarından biridir. Robotik kodlama içerisindeki en kilit nokta, roboton size işiniz hakkında gerçek ve görsel bir geri bildirim verebiliyor oluşudur. İşinizi doğru yapmanız durumunda, robot istediğiniz her şeyi yapabilecek hale gelir. Yanlış yapacak olursanız, robot hiçbir şey yapamaz.
Kodlama
Kodlama, kişilerin işbirliği içinde ya da bağımsız olarak çalışmasını, organizasyon, sorumluluk ve inisiyatif göstermesini, problem çözmesini gerektiriyor. Bunun yanı sıra akademik beceriler de kodlama ile kazanılabilir. Robotik kodlama, kişilerin herhangi bir konudaki kitle, araştırma soruları, araştırma kaynakları ve planlama gibi beceriler göstermelerini de gerektirir. Robotiği ve kodlamayı oluşturan matematik ve dil kavramlarını, bilim kavramlarını eklemeniz durumunda robotik kodlama ilgi çekici hale gelir ve merak uyandırır.
Robotik Üzerinden Kod Yazmayı Öğrenmek
Kişileri STEM (teknolojisi, bilim, sanat, müzik ve matematik) alanlarına programlama ve kodlama ile dahil etmenin müthiş bir yolu olarak, robotik üzerinden kod yazmayı öğrenmek gösterilebilir. Robotik kodlama sayesinde kişiler; problem çözme, mücadele, işbirliği yoluyla azim ve problem çözme becerileri kazanırlar.
Danimarka merkezli bir prodüksiyon şirketi olan LEGO Group (Grup), yollar önce bazı eğitim bölümleri oluşturdu. Bu eğitim bölümleriyle çocukların hem programlayabileceği hem de bir araya getirebileceği robotlar tasarladı. LEGO’nun, okullar, öğrenciler ve çocuklar için buna benzer yararlı araçları üretmesinden sonra, çok sayıda çevrimiçi araç ortaya çıkmaya başladı.
Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?
Programlama işi, robot bilimi içerisinde çalışmak için geliştirilmesi gereken temel beceriler arasında sayılıyor. Robotlar, herhangi bir işlemci üzerinde yürütülmekte olan bilgisayar programları aracılığıyla eylemleri planlar, bilişim yapar ve sensör verilerini işler. Aslına bakılacak olursa bilgisayar programlar, çıktı üretmek amacıyla bir girdi üzerine işlenen talimatlar dizisidir.
Robottaki Yüz Tanıma Programı
Programdaki yüz tanıma özelliğiyle ilgili olarak izlenmesi gereken bazı aşamalar var. Bu aşamalar şunlardır:
- Programa girdi olarak eklemek için birinin fotoğrafını çekin,
- Görüntüyü önceden belirlediğiniz herhangi bir özellik kümesi için tarayın,
- Bu özellikleri, tanınan yüzlerden oluşan kütüphanelerle karşılaştırın,
- Herhangi bir eşleşme bulun,
- Kişinin adını çıktı olarak gösterin.
Bu aşamaları eksiksiz yapmanız durumunda program, bütün yürütme işlemlerinde aynı yönergeleri kullanmaya başlayacak. Neredeyse bütün programlama dili normal bir metinde yazılmıştır. Yazılan bu programlar, daha sonra bir işlemci tarafından yürütülmek için makine kodu olarak derlenir.
Programlama Dilleri
Python, Java, C/ C ++ ve Fortran gibi çok sayıda programlama dili mevcut. Robotik konusunda en popüler sayılabilecek dil C/ C ++ olarak bilinir. Python ise, ROS paketleri geliştirmek ve makine öğrenmesi kullanımı için de kullanabiliyor olması sebebiyle oldukça popülerdir.
Robotikte kullanılan önemli, ek yazılım araçları şunlardır:
- Roobot Operating Systen-ROS (Robot İşletim Sistemi), robot uygulamaları oluşturulmasına olanak sağlayan yazılım aracı ve kitaplığıdır. Bunun yanı sıra ROS için Python ya da C/ C ++ içerisinde de kendi programlarınızı yazabilirsiniz,
- Matlab, arayüzler ve veri analizi için ROS ile birlikte kullanılır.
C/ C ++ olarak bilinen programlama dili, Robotik kodlama içerisinde yaygın şekilde kullanılmakta olan programlama dilleri arasında sayılır. Arduino mikrodenetleyici C’ye dayanan bir programlama dili kullanır ve uygulamalı robotik yapılacak olunduğunda bu dilin temellerinin öğrenilmesi için müthiş bir yoldur. Belirtilen bu bileşen yardımıyla, yazdığınız ya da programladığınız yüksek düzeyli sayılan kod, çipin üzerine yerleştirilmiş makine kodu için derlenir. Alttaki ve üstteki pimler, motorlar gibi çıkış cihazları ve sensörler gibi giriş cihazlarını bağlayabilmek içindir.

Raspberry Pi ve Python
Python, makine ve bilgisayar bilimi öğreniminde yaygın olarak kullanılır. Tam da bu sebeple, öğrenmek konusunda faydalı bir dil olarak bilinir. Python dili, Raspberry Pi ile birlikte kullanılır. Herhangi bir robotun kontrolünü sağlayabilmek için Raspberry Pi dilini kullanabilirsiniz. Raspberry Pi 3’ün bünyesinde, ethernet, bluetooth, kablosuz, 1.2 GHz dört çekirdekli bir ARM işlemci, 4 USB ve HDMI bağlantı noktası bulunur. Raspberry Pi 3 normal bir bilgisayar gibi olmasına karşın boyut olarak çok küçüktür.
Robotik Kodlama Neden Bu Kadar Önemli?
Esasında bir robot, belirlenen bir dizi talimatın takibini sağlayabilmesi için programlanmış bir cihazdır. Robotun çevresini algılayan sensörleri, tekerleklerini veya bacaklarını hareket ettirebilmek için motorları ve işlem birimi vardır. Çevreye yanıt vermek amacıyla yazılımsal bazı talimatlarla belirtildiği gibi konuşabilir, renk ve ışıklarla yanıp sönebilir, başka sesler çıkarabilir. Robotların uzaktan kontrol edilmelerinin yanı sıra, programlanan talimatları takip edebilme yeteneğine de ihtiyaçları vardır.